Z določenimi ljudmi je nemogoče vzpostaviti zdrav odnos

Zdravi odnosi se gradijo počasi. Od nas zahtevajo, da smo vztrajni, razumevajoči, empatični ter da ohranjamo odprt um in srce.

Pogosto se osredotočamo na to, kako lahko sami izboljšamo svoje odnose. Ob tem pa pogosto pozabljamo, da sta za zdrav odnos vedno potrebna dva. Nekateri ljudje preprosto niso pripravljeni na grajenje odnosov, ne glede na to, kako zelo se sami trudimo.

Zdrav odnos je nemogoče vzpostaviti z osebo, ki:

-Ni pozorna na svoje vedenje: sposobnost samorefleksije nam omogoča, da rastemo in postajamo boljši. Če nekdo ne želi opazovati in prevzeti odgovornosti za svoja dejanja, ne more graditi zdravih odnosov.

-Ne želi komunicirati: zdrava komunikacija je eden ključnih temeljev dobrega odnosa. Če se oseba zapre vase ali se premakne v “napad”, odnos ne more napredovati.

-Je ne zanimajo vaše potrebe: če samo vi upoštevate potrebe druge osebe, ste v enostranskem odnosu. Pomembno je obojestransko upoštevanje potreb.

-Si ne dovoli biti ranljiva: ranljivost je ključna za ustvarjanje čustvene intimnosti. Oseba, ki se boji ranljivosti, nikoli ne more imeti pristnih odnosov.

-Je zelo skrivnostna: dobro je, da imamo svoje meje in vsak od nas ima pravico do zasebnosti. A če je oseba pretirano skrivnostna, je to lahko velika ovira pri grajenju zdravega odnosa.

-Če se trudimo imeti zdrav odnos z osebo, ki ima omenjene lastnosti, s tem le zapravljamo svojo energijo in čas. Pomembno je, da ozavestimo, s katerimi ljudmi nikoli ne bomo mogli zgraditi dobrih odnosov in se raje obkrožimo z ljudmi, s katerimi se lahko resnično povežemo.

Prirejeno po: dr. Nicole LePera
vir: sensa

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja