Konopljin čaj

Israel grows medicinal marijuana in Safed
Konopljin čaj je pravo malo darilo narave, saj ima neverjetno veliko pozitivnih učinkov na človeka. Prvi zapisi uporabe konoplje segajo 4000 let pred naše štetje. Na območju sedanje Kitajske so našli sledove konopljinih vlaken in semen. Iz konoplje so si izdelovali oblačila ter uživali semena.
Čaj pripravimo iz listov industrijske konoplje ali iz mladih cvetnih vršičkov, preden se razvijejo semena.
Čaj iz čiste konoplje ima močan okus po zelenju, malo grenak vendar zelo osvežilen. Je svetlo / temno zelene barve.

Konopljin čaj – učinek:
Številne raziskave so pokazale, da konopljin čaj učinkuje na naslednje načine:
Zavira rast rakavih celic-odpravlja ledvične in prebavne motnje-zagotavlja boljše delovanje jeter-ščiti pred infekcijami-lajša revmatizem-
odvaja strupe iz telesa in uravnava odvečno telesno težo-deluje proti stresu ščiti imunski sistem

Opis rastline:
Industrijska konoplja (canabiss sativa) je katerakoli rastlina iz družine canabiss, ki ima vsebnost psiho-aktivne substance THC manjšo od 0,03%. Njeno latinsko ime v prevodu pomeni “koristna konoplja” ter je med najstarejšimi rastlinami na svetu. Njeno dolgotrajno preživetje ji je olajšala njena odpornost na škodljivce, zato tudi danes ni potrebe po genskem spreminjanju vrste. Vrsta pri nas odlično uspeva, vendar je njeno gojenje strogo omejeno in moramo zato pridobiti dovoljenje kmetijskega ministrstva.

Kje raste:
Prosto rastoče v naravi jo v Sloveniji ne najdemo.

Čas nabiranja:
Junij- Avgust
Čaj se nabira na dan za cvet, po koledarju Marije Thun ob suhem in toplem vremenu popoldan.

Nabiranje čaja:
Ker je v Sloveniji ne najdemo v naravi in jo je prepovedano gojiti brez soglasja, je edina možnost, da sami naberete svoj konopljin čaj, da se dogovorite z lastnikom konopljinega polja, da si naberete svoj čaj. Sicer lahko izbrani, ročno obrani in na zraku sušen konopljin čaj kupite pri Kmetiji Česenj v Ljubljani.Konopljin čaj nabiramo tako, da trgamo mlade poganjke rastline preden cveti.

Sušenje:
Mlade poganjke razporedimo na mrežo za sušenje in sušimo na zraku med 5 in 7 dni.

Shranjevanje čajev:
Suhe cvetove odstranimo iz stebel ter cele suhe dele rastline shranimo v zračno-tesnem kozarcu ali kovinski posodi. V suhem in temnem prostoru na manj kot 20 stopinj.

Priprava čaja:
Cele dele rastline zdrobimo tik preden jih prelijemo z vodo, ki je zavrela in se ohladila na 95 stopinj. Za 200 ml vode odmerimo 2 čajni žlički rastline. Prosto namakamo 5 minut in odcedimo.
INDU KONOPLJA 2

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja