avtor
dne
pod
Permalink

dr. Andrej Detela – Sintropija

Sodobna znanost odkriva, da ni ločnice med živim in neživim svetom. Vse v stvarstvu je živo, narava je brezmejno čudežna in sodelovalna, ne pa tekmovalna in izključujoča. V svoji mnogoplastni pojavnosti se zna samoorganizirati na tisočero možnih načinov.
Ta samoorganizacijska moč narave se imenuje sintropija. Najprej so jo odkrili matematiki v teoriji kompleksnih sistemov, malo kasneje biologi na področju mikrobiologije, zdaj pa vse več o sintropiji vemo tudi na področju teoretične in eksperimentalne fizike, ki je doslej priznavala samo entropijo. Sintropija je namreč nasprotje entropije. Zakon sintropije torej presega omejujoči entropijski zakon, ki je dovoljeval samo degradacijo in razpad urejenih struktur.

Spoznanja o sintropiji imajo močan vpliv na naše razumevanje sveta, v novo luč postavljajo npr. vprašanja o problemih nasilja, avtoritete, odnosov med spoloma … v filozofskem in psihološkem smislu pa uvajajo t.im. sintropično percepcijo časa – enigma, ki nas vznemirja že tisočletja. Skratka, gre za ideje, ki v tem našem ranjenem času pomagajo graditi novo znanstveno in civilizacijsko paradigmo.

Vabimo vas, da si ogledate posnetek pogovora z dr. Andrejem Detelo, ki smo ga pripravili 9. maja. Pogovor je vodila Carmen L. Oven (vir: Za-misli.si).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja