ČLOVEK JE SAM SVOJ SOVRAŽNIK

OSHO 2Religije so uničile človekovo integriteto. Razlomile so ga- ne le v dele, pač pa v nasprotujoče si dele. Največji zločin proti človeštvu so storilr religije: povzročile so, da je človeštvo shizofreno; v vsakem človeku so povzročile razklano osebnost. To je bilo storjeno na zelo domiseln in zvit način. Kot prvo so človeku rekle: “Nisi telo”, in kot drugo:”Telo je tvoj sovražnik.” In logičen zaključek je bilo to, da nisi del sveta in da svet ni nič drugega kot tvoja kazen; tukaj si, da bi bil kaznovan. Tvoje življenje ni in ne more biti veselje; samo žalost, samo tragedija je lahko. Trpljenje bo tvoja usoda na Zemlji. To so morale storiti, da bi častile boga, ki je le pesniška izmišljotina; in da bi častile nebesa, ki so samo podaljšek človeškega pohlepa; in povzročile so, da se ljudje bojijo pekla, kar pomeni povzročiti ogromen strah v samem središču človekove duše. Na ta način so odpeljale človeka na stranpot in ga razklale. Nobena religija ne sprejma preprostega, naravnega in dejanskega pojava, da je človek enota in da ta svet ni kazen in da ta svet ni ločen od človeka. Človek je ukoreninjen v tem svetu prav tako, kot so drevesa. Ta planet, Zemlja, je njegova mati. Vse religije so se izneverile Zemlji, svojo mater so izdale, lastni izvir so izdale; obsodile so zemljo, utemeljevale so to zavračanje- zavračenje je njihov nenehen poudarek. Kako lahko vendar zanikaš svojo naravo? Lahko se pretvarjaš, lahko si hinavec. Lahko celo začneš verjeti, da nisiveč del narave; vendar so tudi celo vaši njvečji svetniki odvisni od narave, prav tako, kot so vaši grešniki. Potrebujejo hrano, potrebujejo vodo, potrebujejo zrak; njihove potrebe se ne spremenijo. Kakšno je njihovo odpovedovanje? To povzroči razklanost v njih. Razpadejo v delce in ti delci se nenehno bojujejo med seboj. To je osnovni vzrok človekove bede in to je postalo skoraj vzpostavljena zadeva, kajtiljudje so trpeli tisoče let. Sedaj začenjajo to sprejemati za dognano, kot da je to naša usoda- nič se ne da storiti proti temu.
Resničnost pa je: NI NAŠA USODA -JE NAŠA NEUMNOST; je naša neinteligentnost, da smo poslušali duhovnike, verjeli v njihove izmišljotine. Seveda, te izmišljotine so zelo dobičkonosne za duhovnike. Ni jih skrbelo to, da so človeštvo razmesarili v dele, kajti te izmišljotine prav dobro služijo njihovim interesom. Zdravega in celostnega človeka, človeka, ki ni razdeljen v dele, duhovniki ne morejo zasužnjiti. Samo človek, ki trpi, potrebuje molitev- v upanju, da mu bo mogoče nekoč bog pomagal. Da bog lahko obstaja, mora človek trpeti. Narediti boga za vse bolj in bolj resničnega, pomeni, da mora postati človek vse bolj inbolj shizofreničen. Bolj kot je človek v bolečini, lažje ga je prepričati, da moli, da izvaja religijske rituale, ker se hoče znebiti bolečine. Lahko ga je prepričati o rešoteljih, poslancih boga, prerokih. Toda človek, ki je blažen , ki živi radostno, ne potrebuje nobenega boga. Človek, ki živi, ne potrebuje nobenemolitve. Bolan človekov um je tisti, ki absolutno potrebuje duhovnike in njihov poklic. Tako težko je najti človeka, ki je celosten; vsakdo je samo del. Nekdo je duhoven- zanika svoje telo; nekdo je materialističen- zanika svojo dušo. Duhovnež ne zanika samo telesa, zanika tudi um.
Vse teologije so zelo ljubosumne in zelo monopolistične. V Ameriki je bilo na koncu prejšnjega stoletja veliko religijsko gibanje, imenovano “Krščanska znanost”. Verjamejo samo v dušo. Vse drugo je samo iluzija- samo tvoja misel; v tem ni resničnosti. Svoje cerkve imajo, kjer se občasno srečujejo in razpravljajo o svoji kolosalni filozofiji. Obstajajo ljudje , ki zanikajo celo obstoj telesa. So ljudje, ki zanikajo obstoj uma. In obstajajo tudi ljudje , ki zanikajoobstoj duše; pravijo, da je samo telo resnično in da je vse ostalo le fikcija. Vsi ti ljudje – duhovneži, materialisti- se strinjajo v eni točki; da človeka ne bodo pustili naravnega, kot eno organsko celoto. Nekaj je potrebno zavreči. Vendar se to, kar zavržeš, dogaja okoli tebe, del tebe je. Z nenehnim ponavljanjem- ponavljanjem skozi stoletja- lahko sebe prepričaš, da verjameš. Toda, če ni tvoje pričakovanje v skladu z naravo, bo posledica trpljenje.
Celotno človeštvo trpi; in osupljiv pojav je, da človeštvo trpi zardi teh religijskih idej, ki ne dovoljujejo človeku, da bi se naravno razvijal, da bi naravno ljubil. In potem, ko pride trpljenje , rečejo; “Poglejte! Ali vam nismo rekli, da ni življenje na Zemlji nič drugega kot kazen?”. To je zelo premetena strategija. Najprej povzročite trpljenje in potem uporabite trpljenje za argument, ki podpiraidejo, da ste rojeni v grehu in da je vaše bivanje na Zemlji in ne v raju kazen….Ker Adam in Eva verjameta v boga, vi trpite. To je čudna logika; celo če Adam in Eva nista ubogala boga, ni to tako velik greh – samo eno jabolko sta pojedla. Zaradi tega , ker sta pojedla jabolko – in niti ne vemo, če sta Adam in Eva kdaj obstajala ali ne- tisoče let po tistem vi trpite, ker prenašatenjuno dediščino. Pripadate liniji in vaši tvorci so bili grešniki, zato ste tudi vi grešniki. In trpeče življenje to dokazuje- zakaj sicer obstaja tako veliko trpljenje?
Religije so bile zelo zvite , duhovniki so bili zelo nečloveški. Človeka so razdelile proti njemu samemu; ko se bori sam s seboj , trpi. Zelo težko je najti celostnega človeka. Celosten človek bo “superman” , celosten človek bo najsrečnejši človek, celosten človek bo doživljal ves blagoslov, s katerim ga lahko ta lepi planet oblije. Toda to ima lahko samo celosten človek. Zakaj je možno , da je celosten človek blažen in srečen? Zato, ker celosten človek celostno živi, živi intenzivno; vsak trenutek izžema življenski sok. Njegovo življenje je ples, njegovo življenje je praznovanje. In ko je, kot z jasnega neba, tvoje življenje praznovanje, ne moreš verjeti , da je kazen. Potem lahko vidiš skozi laži duhovnikov in potem ne potrebuješ nobenega raja, ker ga imaš že tukaj in sedaj. Ni ti ga potrebno odlagati na kasneje, po smrti. TO KAR IMENUJEMO ČLOVEŠTVO , JE POLJE KLANJA. Vsakdo je bil na takšen ali drugačen način uničen; vsakogar so zaustavili v rasti. Vsakdo pogreša nekaj, kar je absolutno potrebno in kar je njegova pravica, ki mu je dana z rojstvom. Obsojevalci – in vsi duhovniki so obsojevalci- ne morejo videti, da je kdosrečen, radosten; takoj se spravijo nadenj in začno obsojati njegovo radost, obsojati njegovo zadovoljstvo. In razvili so kolosalne argumente za to, kako uničiti zadovoljstvo ljudi. Njihov največji argument je, da “je to življenje zelo majhno in zadovoljstvo zelo kratkotrajno, vseskozi spreminjajoče se. Ne pustite se zaslepiti z njim, kajti če vas zaslepi, boste zgrešili večno blaženost raja”.
Naravno je, da je zanimanje zelo veliko. Samo zaradi majhnega zadovoljstva, ki ga imaš pri pitju jutranjega čaja, ja ne boš hotel uničiti svoje večne blaženosti v raju. To življenje se sestoji iz majhnih zadovoljstev; in če vsa ta zadovoljstva združiš, postane tvoje življenje samo po sebi veselje. In ne potrebuješ velikih zadovoljstev. Njihov raj in njegova večna blaženost je edina poezija, ker ga še nikoli ni nihče videl, nihče se še ni vrnil in rekel: “Da, očevidec sem”.
V imenu izmišljenih bogov in v imenu izmišljenih zadovoljstev, mora biti to, kar je resnično, uničeno. Edino upanje je, da bo nekega dne človek razumel….kako dolgo lahko ostane v ječah, ki so jih naredili duhovniki? Lhko jih imsnujejo cerkve in templji ter mošeje; ni pomembno, kakšna imena dajo svojim zaporom. Tako boleče je videti, da so človeška bitja zaznamovana kot živina; nekdo je hindujec, nekdo muhamedanec(musliman), nekdo kristjan. Če potujete okoli Zemlje, je zelo težko najti enega samega človeka ki ga niso “štempljali”, ki je še vedno prost drhali, ki je še vedno prost množice, ki je vedno sam svoj; človeka, ki je ena sama celota in, ki živi brez strahu v skladu z svojo naravo.
RAZEN NARAVE NI RELIGIJE; in ni se ti potrebno učiti, kaj je narava. Ko si žejen, veš, da potrebuješ vodo. Ko si lačen, veš, da potrebuješ hrano. Tvoja narava te nenehno vodi. Razen narave ni nobenega drugega vodnika. Vsi ostali vodniki vas speljejo na krivo pot. Spravijo vas proč od naravne usmeritve in ko ste enkrat izven naravne smeri, se začne trpljenje. In vaše trpljenje je njihova radost, ker gredo samo nesrečneži v cerkve, samo nesrečneži gredo v templje. Kadar ste srečni in radostni , mladi in zdravi- koga zanimajo cerkve? Življenje je tako bogato in življenje je tako radostno, kdo hoče vstopiti v te grobnice? – kjer mislijo , da je žalost-resnost, kjer mislijo da je “dolga faca”-religiozna; kjer boš , če prasneš v smeh, obsojen kot norec ; kjer ples ni dovoljen; kjer je ljubezen prepovedana; kjer moraš sedeti in poslušati mrtve besede, tako stare in tako prašne , da se ne dotaknejo tvojega srca in ne zatresejo tvojega bitja. Vendar so te cerkve in templji in mošeje vladale človeku. To ne more večno trajati. Nekega dne se bo inteligenca človeštva uprla.
UPOR JE EDINO UPANJE. Nekega dne bo človek uničil vse te takoimenovane božje hiše, ker je ta planet , to polno zvezdnato nebo edini tempelj, ki obstaja; vse ostale templje je naredil človek. In to življenje v drevesih, v živalih, v človeških bitjih je edini živeči bog. Bogovi, ki sedijo v templjih so samo stvaritve človeka. Zelo čudno je, da te religije kar naprej govorijo , da je bog ustvarilsvet, njihove bogove pa so naredili ljudje. Pravijo: “Bog je ustvaril človeka , ko je on sam. Naredil je človeka po lastni podobi.” Resnica je prav nasprotna: človek je naredil boga po svoji podobi. Prav zaradi tega bo kitajski bog drugačen od hinduističnega; afriški bog drugačen od evropejskega boga; zato , ker ljudje ustvarjajo bogove po svoji podobi. In neumnost doseže svojo skrajnost: naredite te podobe inpotem klečite pred njimi. Ali si lahko zamislite kaj bolj idiotskega!? In potem začnete moliti. Otrokom se lahko oprosti; ljubijo svoje igračke in ljubijo svoje medvedke. Vendar niste odrasli, tudi vi ljubite svoje medvedke. Vaši medvedki so v vaših templjih, v vaših cerkvah, v vašig sinagogah: to so medvedki- enako funkcijo izpolnjujejo. Otrok se brez medvedka počuti osamljenega. Pred nekaj dnevi je bil tukaj majhen otrok. Njegova mama, Amrito iz Grčije , je saniasin. Ko sem bil v Grčiji, je postal zelo prijateljski do mene. Prinesel mi je medvedka! In svoji materi je rekel :”Ne grem iz Indije , vse dokler ne dam tega medvedka Oshoju; zato , ker živi sam, potrebuje kakšne tovariše.” Kaj so vaši bogovi? Tolažba , ker se počutiš celo v množici osamljenega. Potrebuješ medvedka na nebu, večnega medvedka, ki bo vedno s teboj. On je vseveden, povsod pričajoč, vsemogočen- vse lahko stori. On je samo tolažba. Ti ljudje , ki verjamejo v boga, si niso dopustili, da bi odrasli, psihološko so zaostali; sicer bi ne bilo potrebe po kakršnemukoli bogu. Življenje samo zase je dovolj; in tako lepo je, tako polno pesmi in cvetlic in ptic v letu- je absolutna svoboda rasti in pomeni biti sam svoj. Ne daje ti deset zapovedi, sprejma te takšnega , kot si. Ni kaj dosti zaskrbljeno za to, kaj bi naj postal, njegova ljubezen in spoštovanje za vse , kar je živo, je brezpogojno. Zakaj potrebuješ svoje bogove? Zato, ker si nesrečen. Torej je strategija ta; ne dovoli ljudem, da bi postali srečni; drugače bo religija izginila. V enem izmed svojih globokih uvidov Bertrand Russell pravi: “Če postane ves svet srečen , jamčim, da ne bo več nobene religije.” In v tem , kar pravi , je ogromno resnice. Religije hočejo obdržati ljudi revne, da ostanejo bolni, nesrečni, vseskozi zaskrbljeni. Potem je naravno, da postanejo slabotni in da potrebujejo neko podporo, duhovnik pa jim jo je pripravljen nuditi. Pripravljen je obvestiti boga: “Ta človek potrebuje tvoje usmiljenje!”- čeprav ni videti, da bi bila katerakoli molitev uslišana. Vendar so duhovniki zelo zviti. Pravijo: “Vaše molitve niso uslišane, ker tega niste vredni. Ne zaslužite si. Grešniki ste. Delate etvari proti religiji.” In skoraj nemogoče je živeti, ne da bi naredili kakšen greh. Naredili so tako, da je za človeka vse nemogoče, tako je vsakdo nevreden. In seveda, ti si nevreden….imaš želje, imaš hrepenenja- vse je obsojeno. Imaš biologijo; rojen si iz biologije, vsaka tvoja celica ni nič drugega kot spolna energija. Rad bi nekoga ljubil, vendar so vse religije proti temu- ljubi in zagotovo boš prišel v pekel! Vendar te tvoja biologija sili v ljubljenje, tako potem ljubiš mlačno, s strahom, z veliko žalostjo v srcu; in ker ne moreš uživati, potrebuješ več; in ker potrbuješ več, postajaš večji grešnik. Vsakemur lahko torej rečete, ne da bi celo pogledali v njegovo biografijo, da je nevreden, da njegove molitve prav zaradi tega niso uslišane. Dejstvo je, da ni nikogar, ki bi poslušal. Dejstvo je, da ni nikogar, ki bi odgovoril. Dejstvo je , da je človek, ki moli, ostal psihološko nekje zataknjen.
Po drugi svetovni vojni so hoteli vedeti, kakšna je povprečna mentalna starost vojakov, ker je s časom postala psihologija bolj učinkovita pri merjenju inteligence. Bili so šokirani. Nikoli si niso mislili , da bo rezultat takšen. Povprečna mentalna starost vojakov je bila trinajst let! In ti vojaki niso inteligentnejši od kogarkoli drugega. Videti je torej, da se telo razvija- postaja sevda staro- um pa se zaustavi pri starosti trinajstih ali štirinajstih let. Lahko si torej star osemdeset let, toda ko klečiš pred svojim bogom, si samo trinajstleten deček; čeprav klečiš s svojimm telesom- je vključena tudi tvoja psihologija.
Religije so storile veliko škode. Nikogar ni brigalo zakaj se mentlna starost ustavi pri trinajstih ali štirinajstih letih. Tako preprosto je: to je obdobje, ko dečki in deklice spolno dozorijo; v trenutku, ko postanejo spolno zreli, biologija več ne potrebuje inteligence. Če ne vložiš lastnega napora, bo tvoja mentalna starost ostala pri štirinajstih, trinajstih. Biologija je prišla do svoje izpolnitve. Si spolno zrel, toliko inteligence je dovolj za reprodukcijo otrok. Če hočeš več inteligence , potem moraš vložiti napore v to, potem moraš meditirati, potem moraš izostriti svojo inteligenco. Toda vse religije hočejo da nikoli ne bi postal inteligenten, ker je njihovo učenje “verjeti”. Vrnik ne potrebuje nobene inteligence. Samo če se ne naučiš dvomiti , se tvoja inteligenca ne bo razvijala, kajti dvom pomeni raziskovanje; prepričanje pomeni, da ni vprašanja po kakršnemkoli iskanju . Zaradi verskih sistemov, ki so se vsiljevali človeku, je ostala njegova mentalna starost pri štirinajstih in ti štirinajsletniki so kristjani, hindujci, mohamedanci. Če njihova inteligenca zraste, bodo začeli videti: to, kar imajo običajno za religijo, ni nič drugega kot prznoverje. Če njihova inteligenca zraste, bodo začeli dvomiti v boga, v raj, v pekel; začeli bodo dvomiti v duhovnike in njihovo religioznost; o vsem se bodo začeli spraševati. In religije nimajo odgovorov.
Pravkar sem vam povedal: Jainizem verjame, da je neokušanje ena izmed osnov nihove religije. Nekega jainističnega meniha sem vprašal: “Če je osnova vaše religije neokušati, zakaj je narava potem dala človeku okuševalne končiče?” Narava nikoli ne da ničesar po nepotrebnem. Budistični menih lahko hodi samo tako , da gleda le štiri čevlje pred seboj. Ne sme gledati dalje kot to, svoje glave ne sme zravniti, ker lahko vidi kakšno lepo žensko- to je problem. Če gleda štiri čevlje pred seboj , lahko vidi le kakšne ženske noge, vendar ne njenega obraza. Toda, če je ljubezen med moškim in žensko , nekaj napačnega, zakaj je potem narava dala to hrepenenje? – vsaka inteligentna oseba se bo vprašala. Celo Buda ne bi bil rojen. Dobro je, da ni bil Budov oče budistični menih, sicer bi zgrešili vse te velike ljudi. Narava hoče reproducirati- novo življenje, nove oblike; boljše življenje, boljše oblike. Narava je nenehen evolucijski proces. Vendar so religije proti….kajti, bolj kot je oseba razvita, manj je možnosti , da postane žrtev kakšne religijske neumnosti.
Če inteligenca zraste, bodo templji prazni, toda življenje bo postalo izredno lepo.

ZARATHUSTRA : SMEHLJAJOČI PREROK
10. april 1987, zjutraj